«فایننشال تایمز» معتقد است که «طرح دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا برای پایان دادن به جنگ اوکراین و گفتوگوهای مستقیم واشنگتن و مسکو بدون مشارکت دولتهای اروپایی و کییف، ممکن است کارساز باشد یا نباشد. اما این دقیقاً همان چیزی است که بیشتر رهبران اروپایی از زمان پیروزی ترامپ در انتخابات نوامبر ۲۰۲۴ (آبان ۱۴۰۳) از آن بیم داشتهاند».
این روزنامه انگلیسی در حالیکه آمریکا را «غیرقابل اعتماد» و روسیه را «متخاصم» توصیف کرد، گزارش داد: مشکلات تقریباً در تمام مرزهای اروپا در حال افزایش است و جهان در سال ۲۰۲۵ به سرعت به منبع تهدیداتی تبدیل میشود که جدیتر از آن چیزی است که اروپاییها در نسلهای گذشته تجربه کردهاند.
بر اساس این گزارش، مارک پیرینی دیپلمات سابق فرانسه و تحلیلگر بنیاد کارنگی، به بررسی چالشهای سیاست خارجی اروپا پرداخت و مدعی شد که «از جهات مختلف، سیاستهای تهاجمی روسیه و رویکرد بیسابقه دولت آمریکا باهم ترکیب میشوند تا پایههای روابط بینالملل را تغییر دهند».
وی همچنین اظهار داشت: اروپا خود را در نقطه عطفی در تاریخ مدرن خود میبیند، جایی که با یک «خودکامگی مخرب در روسیه» و با یک «متحد تبدیلشده به زورگو در آمریکا» مواجه است.
به نوشته فایننشال تایمز، «دیگر کارشناسان با پیرینی همنظر هستند، بهویژه در این نکته که آنچه بهواقع برای اروپا جدید و خطرناک است، اهانت آشکار دولت ترامپ به دموکراسی لیبرال، نظم جهانی چندجانبه و اتحاد فراآتلانتیک است».
این روزنامه با استناد به مقالاتی که ماه گذشته میلادی توسط رسانه «سوشال اروپا» (Social Europe) و «بنیاد فریدریش ایبرت» (Friedrich-Ebert-Stiftung) منتشر شد، نوشت: فرضیه در اتحادیه اروپا این است که اجماع سرآمدان آمریکایی در محافظت از [اتحاد] فراآتلانتیک به پایان رسیده است.
طبق این گزارش، اتحادیه اروپا باید ضرورت یافتن هدف راهبردی و توانایی نظامی خود را جدی بگیرد. این امر بدون مشارکت کشورهای اروپایی خارج از اتحادیه، بهویژه انگلیس، ترکیه و نروژ، قابل دستیابی نیست.
فایننشال تایمز در ادامه به «اقتصاد کمرونق» اروپا اشاره کرد و افزود: مشکلات اروپا به هیچ وجه محدود به حوزه نظامی یا دیپلماتیک نیست. نفوذ این قاره در امور بینالمللی نیز به دلیل عملکرد ضعیف اقتصادی و تقلای آن در رقابت با آمریکا و چین در حوزه فناوریهای پیشرفته، از جمله هوش مصنوعی و خودروهای برقی، محدود شده است.
در گزارش این روزنامه همچنین آمده است: علاوه بر مساله اوکراین و تجارت جهانی، یکی از نمونههای قابل توجه اما تا حدودی نادیدهگرفتهشده از آشوبهایی که دولت ترامپ به راه انداخته، مربوط به کشور گرجستان در منطقه قفقاز جنوبی است. سقوط این کشور به سمت اقتدارگرایی و [ادعای] گستره نفوذ روسیه از زمان برگزاری «انتخابات پارلمانی ناقص» گرجستان در ماه اکتبر سرعت گرفته است.
از سوی دیگر، اختلافات داخلی اروپا مانند سایر حوزههای سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مانع از پاسخی منسجم به رویدادهای گرجستان شده است. بهویژه اینکه مجارستان و اسلواکی تحریمهای اتحادیه اروپا که علیه مقامات حزب حاکم «رویای گرجستان» بود را مسدود کردهاند.
منبع: ایرنا
ثبت دیدگاه