«هدى رؤوف» در مطلبی با عنوان «آیا ایران به دولت دوم ترامپ خوشبین است؟»، همچنین نوشت: «با این حال، ایران پیشبینی میکند که تمرکز ترامپ در دوره جدید، که فشار بیشتری به آن وارد خواهد کرد، به موضوع صادرات نفت مرتبط باشد. مارکو روبیو، وزیر امور خارجه دولت ترامپ، تصریح کرده است که نباید اجازه داد ایران از نظر مالی قدرتمندتر شود و نفت بیشتری صادر کند. تهران این اظهارنظر را جدی میگیرد، زیرا با اعلام ترامپ مبنی بر اینکه ایالات متحده در دوره وی نفت بیشتری صادر خواهد کرد و قصد ندارد به توسعه و صادرات انرژیهای پاک بپردازد، همخوانی دارد.»
بنابراین، سهم برخی کشورها در بازار انرژی کاهش خواهد یافت و آمریکا بازارهای جدیدی را باز خواهد کرد. ایران همچنین به احتمال فعال شدن مکانیسم «ماشه» (Snapback) که تمامی تحریمهای بینالمللی را دوباره اعمال میکند، توجه دارد. اگر تحریمها فقط به تحریمهای آمریکایی محدود شوند، ایران میتواند به دنبال راه هاي گریز باشد.
از این رو، ایران سعی دارد از مکانیسم «ماشه» اجتناب کند و اعلام کرده است که آماده مذاکره در چارچوب توافق هستهای است. این پیام را رئیسجمهور و وزیر امور خارجه ایران منتقل کردهاند. مسعود بزشکیان اخیراً به شبکه «انبیسی نیوز» گفت که ایران از لحاظ اصولی آماده گفتوگو با دولت ترامپ در دوره دوم است، اما اضافه کرد که ایالات متحده در گذشته به تعهدات خود عمل نکرده و سعی کرده است حکومت ایران را سرنگون کند.
ایران مطمئن است که نه ترامپ و نه هیچ دولت آمریکایی دیگری قادر به سرنگونی نظام جمهوری اسلامی نیستند و بر لزوم گفتگو با او تأکید میکند. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، در این زمینه افزود که تهران آماده مذاکرات برابر است.
یکی از نشانههای دیگر که باعث میشود ایران نسبت به دوره دوم ترامپ بدبین نباشد و احتمال وجود فرصت تفاهم با او را در نظر بگیرد، برکناری برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران است که یکی از صقور تندرو علیه تهران به شمار میرفت. بسیاری بر این باورند که برکناری هوک ممکن است نشاندهنده تغییر در موضع مدیریت جدید آمریکا نسبت به ایران باشد. ترامپ در دوران تبلیغات انتخاباتی خود مواضع سختی درباره ایران داشت، اما تأکید کرد که اگر در قدرت بود، به توافق بهتری با ایران دست مییافت.
اگرچه او در دوره نخست خود سیاست فشار حداکثری را علیه ایران اعمال کرد، اما به طور مداوم درباره لزوم رسیدن به توافقی بهتر از توافق هستهای صحبت کرده است. برخی تفسیرها بر این باورند که برکناری هوک به خاطر آن بوده که او پیش از تعریف سیاستهای دولت ترامپ در قبال ایران، اعلام کرده بود که سیاست دوره دوم ترامپ فشار حداکثری خواهد بود.
برکناری هوک در زمانی رخ میدهد که ایران از زمان روی کار آمدن مسعود بزشکیان، پیغامهای واضحی به اروپا و ایالات متحده در خصوص مذاکرات ارسال میکند.
نشانه دیگر اینکه ایران از دولت دوم ترامپ نمیترسد، انتصاب مایکل دیمینو به عنوان معاون وزیر دفاع در امور خاورمیانه است. وی به خاطر نظریاتش که به عدم تشویق مداخلات آمریکایی در خاورمیانه اشاره دارد، شناخته شده و بر رویکردی منضبط نسبت به ایران تأکید کرده است. او به صراحت با حمله به برنامه هستهای ایران مخالفت کرده و گفته است که حمله اسرائیلی ممکن است ایران را مجبور کند تا از محدودیتهای هستهای خود رهایی یابد و بسیاری از نظرات او باعث ایجاد نگرانی در برخی از افراد در اسرائیل شده است.
همچنین کولبی، معاون وزیر دفاع در امور سیاسی، با عملیات نظامی مستقیم علیه ایران مخالف است و اعتقاد دارد که هدف، مهار برنامه هستهای ایران است.
تمامی این اقدامات برای ایران به منزله احتمال گفتگو با ترامپ و آرامش و شاید رسیدن به توافقی برای رفع تحریمها تلقی میشود.
بنابراین، ایران به ارسال پیامهای آرامشدهنده از سوی دولت بزشکیان ادامه خواهد داد و در این راستا، جواد ظریف تأکید کرده است که در تاریخ ۹ اکتبر ۲۰۲۳ فرصتی نزدیک برای گفتوگو میان واشنگتن و تهران وجود داشته، اما این فرصت به دلیل عملیات «طوفان الاقصی» که دو روز قبل از آن انجام شد، کاملاً از بین رفته است.
منبع: شفقنا به نقل از ایندیپندنت
ثبت دیدگاه