دونالد ترامپ از آغاز ورود خود به کاخ سفید، به طور مستقیم یا غیرمستقیم، بسیاری از کشورهای جهان را مورد تهدید قرار داد. این تهدیدها، که با هدف احیای سلطه آمریکا اعمال میشد، با واکنش کشورها و مردم جهان مواجه شد و فرصتی را برای اتحاد علیه آمریکا یا به عبارت دیگر، تقویت جریان چندجانبهگرایی فراهم کرد.
امروزه، حتی کشورهایی که از نظر وسعت و جمعیت کوچک هستند، حاضر نیستند منافع خود را قربانی مطامع آمریکا کنند. اگرچه ممکن است توان مقابله مستقیم با این کشور را نداشته باشند، اما با مقاومت و واکنشهای ملی، به نوعی آمریکا را به چالش میکشند.
ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی، بارها از “تجاوز” چین به ایالات متحده و “مغلوب شدن آمریکا در جنگ تجاری” به دلیل کاهش تصنعی ارزش پول خود در برابر دلار سخن گفت و قاطعانه از رهبر تایوان حمایت کرد.
از زمانی که ترامپ با زبان تهدید با جهانیان و به خصوص همسایگان خود سخن گفته، مقامات چینی با انجام سفرهای متعدد به کشورهای آمریکای لاتین، در تلاشند تا جایگزین آمریکا شوند.
در جنوب و شرق آسیا نیز، راهبرد اصلی چین استفاده از لغو توافق آمریکا با کشورهای آسیایی و اقیانوسیه (پیمان ترانس پاسیفیک) است. هدف این پیمان تجاری که بین آمریکا و ۱۱ کشور دیگر منعقد شده بود، اعمال فشار تعرفهای به اقتصادهای بزرگ آسیا مانند ژاپن، چین و ویتنام بود. اکنون چین در صدد است تا با استفاده از این فرصت، روابط خود را با کشورهای این منطقه تقویت کرده و به رقیبی جدی برای آمریکا تبدیل شود.
تداوم حمایتهای کاخ سفید از اسرائیل، تهدیدات ترامپ علیه غزه و موضوع اشغال این باریکه توسط آمریکا و کوچاندن مردم آن به مصر و اردن (که اقدامی کاملاً غیرانسانی و مغایر با موازین پذیرفتهشده بینالمللی است) نیز فرصت مناسبی برای اتحاد کشورهای مسلمان علیه دولت آمریکا محسوب میشود.
منبع: کافه دیپلمات
ثبت دیدگاه