خطر تشدید تنشهای بین حزبالله و اسرائیل- پس از حدود هشت ماهی که از آغاز درگیریهای مرزی طرفین میگذرد- کمترین نشانهای از توقف نشان نمیدهد.
حزبالله تلاش دارد وانمود کند که میتواند با مزیتهای تکنولوژیکی حیاتی اسرائیل در عرصه نیروی هوایی از قبیل پدافند هوایی و انجام حملات موشکی و پهپادی در یک مقیاس عظیم و بیسابقه مقابله کند.
همزمان اسرائیل حملات فزاینده و پرشماری در عمق لبنان انجام داده و در زمینه ترور اعضای ارشد حزبالله خویشتنداری کمتری از خود نشان داده است.
حزبالله از روز هشتم اکتبر، یعنی تقریبا مدتزمان کوتاهی پس از آغاز عملیات مستمر صهیونیستها در نوار غزه، بهطور روزانه با اسرائیل تبادلات آتش داشته است.
در حالی که این درگیریها در آغاز عمدتاً به مناطق مرزی محدود بودند، اما در هفتههای اخیر حملات طرفین علیه اهداف عمیقتر در داخل مرزهای اسرائیل و لبنان رواج بیشنری پیدا کرده است.
در ماه مه، پس از آغاز عملیات اسرائیل در رفح- واقع در جنوب غزه- حزبالله به طور پیوسته تنشهای فیمابین را تشدید کرده است. این گروه حملات موشکی عمیقتری به سوی اسرائیل انجام داده و حتی پهپادهای حامل موشک خود را روانه حریم هوایی اسرائیل کرده است که ناظران سیاسی از این اقدام به عنوان اولین تشدید قابل توجه در زمینه تنشهای موجود نام میبرند.
روی زمین هم رزمندههای حزبالله با موشکهای هدایتشونده ضدتانک یک پست نظامی اسرائیل را- که یک بالون نظارتی و تجسسی را کنترل میکرد- هدف قرار داده و بالون مورد کنترل آنها را هم سرنگون کردند.
وضعیت در ماه ژوئن بدتر شده و حالا دیگر میتوان گفت که دورنمای یک جنگ تمامعیار نزدیکتر از همیشه یه نظر میرسد.
تواناییهای حزبالله
حزبالله در روز اول ماه ژوئن اعلام کرد که یک پهپاد اسرائیلی از نوع هرمس را سرنگون کرده است. اسرائیل نیز تأیید کرد که یک موشک زمین به هوا یکی از پهپادهای اسرائیل را در حریم هوایی لبنان مورد اصابت قرار داده است.
در ۵ ژوئن نیز حزبالله ادعا کرد که با استفاده از یک موشک هدایتشونده، یک سامانه دفاع هوایی گنبد آهنین را در داخل اسرائیل هدف قرار داده است.
روز بعد این گروه اعلام کرد که با موشکهای پدافند هوایی به سمت جتهای اسرائیلی که در حریم هوایی لبنان پرواز میکردند، شلیک کرده است. حزبالله مدعی شد که با موشکهای پدافند هوایی به سمت «هواپیماهای اسرائیلی که به آسمان ما هجوم آورده بودند» شلیک کرده و «آنها را مجبور به عقبنشینی به آنسوی مرز کرده است».
رایان بول تحلیلگر ارشد و یکی از مقامات شرکت تحلیل اطلاعات ریسک RANEدر این زمینه میگوید: «فکر میکنم این ادعاهای جدید که از سوی حزبالله بیان میشود، بخشی از نردبان تشدید تنشهای فیمابین است که این گروه عمداً در حال بالا رفتن از آن است و میکوشد با هدف قرار دادن اهداف استراتژیکتر و پرهزینهتر اسرائیل را به نشان دادن واکنش ترغیب کند».
بول میگوید: «اساساً حزبالله تلاش دارد بگوید که اگر اسرائیل عملیات خود را گسترش دهد، این گروه هم این گزینه را دارد که با استفاده از فنآوریها و سختافزارهای گرانقیمت و ارزشمند، عملیات خود را گسترش دهد».
این تحلیلگر میافزاید: «طبق معمول این راهی است که برای نشان دادن هزینههای احتمالی یک جنگ تمامعیار طراحی شده- و حزبالله میخواهد اسرائیل را به این باور برساند که هیچ یک از داراییهایش امن نیست».
منبع: شفقنا
ثبت دیدگاه