در این مطلب که به قلم کیم سنگوپتا به رشته تحریر درآمده؛ به استعفای بلندپایهترین مقام اوکراینی در زمینه بازسازی اشاره شده- که به شدت از این که موقعیت و جایگاهش عمداً توسط دولت زلنسکی تضعیف شده است، شاکی و ناراضی است و به همین دلیل هم از همکاری با دولت اوکراین کنار کشیده است. این مطلب در ادامه بر این موضوع تأکید کرده است که این نوع بیثباتیها و ناامنیها در جایگاه کاری و حرفهای افراد میتواند آسیبهای فراوانی برای اوکراینیها به دنبال داشته باشد.
اوکراین در روزها و هفتههای آینده از نظر تلاش برای تامین کمکهای مالی و حمایتهای دیپلماتیک بینالمللی روزهایی مهم و حیاتی را پیشروی خود خواهد داشت؛ به خصوص که این کشور یکی از خطرناکترین دورههای خود را- از زمان آغاز تهاجم تمامعیار روسیه- تجربه میکند.
در روزهای آینده کنفرانسی به نام بازسازی و بهسازی در آلمان برگزار خواهد شد که به دنبال جمعآوری میلیاردها دلار کمکهای مالی و تجاری از سرمایهگذاران خارجی است. سران گروه ۷ نیز قرار است طرحی را امضا کنند که بر اساس آن سود حاصل از داراییهای مسدودشده روسیه به کییف سرازیر خواهد شد. همزمان کنفرانس صلح جهانی نیز به دنبال این است که نقشه راهی یافته و خروج اوکراین از شرایط جنگی را به نوعی کلید بزند.
حدود ۹۰ کشور مختلف در کنفرانس صلح سوییس- که با حضور شماری از رهبران جهان از جمله امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه و اولاف شولز صدراعظم آلمان برگزار میشود- به دنبال رسیدن به صلح خواهند بود. البته روسیه به این اجلاس دعوت نشده و چین هم که این روزها نزدیکترین و گرمترین روابط تاریخش را با روسیه دارد، در اعتراض به همین مسئله از حضور در این اجلاس انصراف داده و در آن شرکت نمیکند. گفته میشود که مسکو و پکن کشورهای جنوب جهان را تشویق به عدم شرکت در اجلاس صلح سوییس کردهاند. این یعنی شانس زیادی برای رسیدن به صلح وجود ندارد.
با این حال پول هدف ملموستری است. اوکراین برای بازسازی به صدها میلیارد دلار نیاز دارد- که طبق برآورد بانک جهانی، تنها در ده سال اول بعد از پایان جنگ به بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار بالغ میشود. حدود ۳۰۰ میلیارد دلار از داراییهای روسیه در حال حاضر در سراسر جهان مسدود شده است- و کییف با حمایت برخی از متحدان خود (از جمله ایالات متحده آمریکا) خواستار دریافت این بودجه به عنوان غرامت است.
مطمئناً در شرایط حاضر قرار نیست این موضوع [ضبط داراییهای روسیه و پرداخت آن به اوکراین به عنوان غرامت] عملی شود؛ به خصوص که اتحادیه اروپا نیز با این کار مخالف است و عقیده دارد که چنین کاری به مثابه نقض قوانین بینالمللی خواهد بود. ولی در این میان احتمال دارد یک اقدام جایگزین به رهبری دولت بایدن در دستور کار قرار گیرد- که البته این اقدام جایگزین میتواند کاری مانند پرداخت حدود ۵۰ میلیارد دلار از سودهای داراییهای مسدودشده مسکو در قالب وامهای مختلف به کییف باشد.
اورسولا فوندرلاین رئیس کمیسیون اروپا به تازگی طی سخنانی گفته که اتحادیه اروپا بیش از ۲ میلیارد دلار به اوکراین کمک خواهد کرد. او گفته که «پوتین باید شکست بخورد و اوکراین باید پیروز شود. ما باید به اوکراین کمک کنیم تا از خاکستر خود برخاسته و پادشاه آینده خود باشد».
پنی پریتزکر فرستاده ویژه ایالات متحده هم گفته که برای اطمینان از بقا و حیات نظامی اوکراین و بازسازی این کشور به تعهد پایدار بخش خصوصی و البته دولتهای مختلف نیاز داریم. با این حال او در پیامی واضح و گویا بر داشتن مدیریت خوب برای سرپرستی تلاشهای بازسازی در سراسر اوکراین تاکید کرد و همچنین مقابله و جلوگیری از فساد، فرارهای گمرکی و بازارهای سیاه و خاکستری را ضروری دانست.
اتهامات مبتنی بر وجود فساد و سوءمدیریت در میان مدیران همچنان در حال بدبخت کردن اوکراین است.
پریتزکر در صحبتهایش از استعفای بلندپایهترین مقام اوکراینی در زمینه بازسازی نیز سخن به میان آورد- که به تازگی در یک پست مفصل فیسبوکی از این موضوع که دولت ولودیمیر زلینسکی عمداً جایگاهی را تضعیف میکند، شکایت کرده بود.
مصطفی نایم رئیس آژانس دولتی بازسازی و توسعه زیرساختها هم به تازگی گفته که از شرکت در کنفرانس برلین در زمینه بازسازی منع شده است.
گزارشها و شنیدهها حکایت از این میکنند که نایم اخیرأ به اعضای آژانسهای حامی غربی و آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده گفته که انتظار ندارد مدت طولانیتری در جایگاه شغلی خود باقی بماند.
دو مقام ارشد دولتی که به نوعی در پیشبرد سیاستهای مبارزه با فساد نقش داشتند، همراه با نایم استعفا دادهاند. یکی از متحدان و همکاران نزدیک او به نام الکساندر کوباکوف هم که معاون نخستوزیر و وزیر زیرساخت اوکراین بود، قبلا برکنار شده است. هر دوی این افراد ادعا کرده بودند که شماری از سیاستمداران و بازرگانان به طور غیرقانونی تلاش میکنند بخشهایی از بودجه پرسود خارجی برای بازسازی اوکراین را به هر نحو ممکن به دست بیاورند.
سفیران آمریکا، آلمان، فرانسه و اتحادیه اروپا پس از خروج کوبراکوف در شبکههای اجتماعی به نحوی فوقالعاده از او حمایت کرده و پیامهایی در این زمینه منتشر کردند. سفیر ایالات متحده بریجت برینک از کوبراکوف برای مشارکت عالی در زمینه زنده نگه داشتن صادرات اوکراین، محافظت از شبکه انرژی و حمایت از اقتصاد اوکراین تشکر کرد و گفت که او با این کارها مبارزه اوکراین برای آزادی را ممکن کرده است.
اخراج وزرا و مقامات بلندپایه دولتی از قبیل وزیر دفاع و همه معاونانش و همچنین ژنرال والری زالوژنی رئیس بسیار محبوب نیروهای مسلح که به نظر میرسد پایانناپذیر خواهد بود؛ نارضایتیها و انتقاداتی را به وجود آورده است.
برخی از اخراجشدگان و کسانی که به هر دلیلی جایگاه شغلی خود را از دست دادهاند، از نظر مقامات قدرتهای غربی بهعنوان افرادی توانا و مؤثر تلقی میشوند و غربیها بارها گفتهاند که از برکناری آنها بهتزده شدهاند. این در در حالی است که برخی دیگر از مدیران و مقامات دولتی که مظنون به اختلاس هستند، همچنان در سمت خود باقی ماندهاند.
در حالی که دولت اوکراین همچنان اصرار دارد که مصمم به مقابله با فساد است، ولی اتهامات فساد همچنان پابرجاست و بیثباتی در دولت برای اوکراین زیانآور خواهد بود، چرا که این کشور در یکی از خاصترین و تهدیدآمیزترین دورههای تاریخ خود برای جلب حمایت بینالمللی تلاش میکند و انتشار هر گونه شایعاتی درباره فساد احتمالی مسیر ورود کمکها و حمایتهای مالی را به اوکراین مسدود خواهد کرد.
منبع: شفقنا
ثبت دیدگاه