چه شخصیت‌هایی بر تصمیمات نتانیاهو و ترسیم سیاست‌های اسرائیل تاثیرگذار هستند؟
  • فروردین 7, 1404 ساعت: ۱۰:۳۰
  • شناسه : 93532
    0
    نیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از آغاز فعالیت سیاسی، خود را با تعداد نامحدودی از مشاوران، شخصیت‌های مذهبی و مشاوران احاطه کرده که نقش کلیدی در ترسیم تصمیمات سیاسی و امنیتی او داشته‌اند.
    پ
    پ

    اطرافیان نتانیاهو، چه اعضای خانواده و چه نزدیکان، از حضور خود در این دایره تنگ تصمیم‌گیری در اسرائیل برای تأثیرگذاری بر بیشتر تصمیمات سیاسی و امنیتی و حتی روابط او با اجزای داخلی حزب سوء استفاده کرده‌اند.

    در این گزارش به برجسته‌ترین این شخصیت‌ها و نقش آنها در تصمیم‌گیری در اسرائیل خواهیم پرداخت.

    سارا نتانیاهو

    سومین همسر نتانیاهو و برجسته‌ترین و مسلط‌ترین چهره در زندگی او است که طی دو دهه از یک نظافتچی به مهماندار هواپیما و سپس به بازیگر اصلی در سپهر سیاسی اسرائیل تبدیل شده است.

    بر اساس آنچه در مطبوعات اسرائیل منتشر می‌شود، رابطه آنها مستند به یک قرارداد روشن و مفصل است که توسط یک دفتر حقوقی تنظیم شده که حق مداخله در همه انتخاب‌ها را برای وی تضمین می‌کند و نتانیاهو موظف است در همه چیز با او مشورت کند.

    چند هفته‌ پیش، برنامه تحقیقی «عوفدا» در شبکه ۱۲ به میزان تسلط سارا بر نهادهای اسرائیل و توانایی او برای بسیج گروه‌های فشار، تظاهرات، چهره‌های رسانه‌ای و وزرا پرداخت و اعلام کرد که سیستم تبلیغاتی وجود دارد که هر چیزی را که او به آنها دیکته کند توییت می‌کند.

    نفوذ سارا به حوزه تصمیم‌گیری‌های شخصی محدود نمانده بلکه به سیطره بر همه افراد شاغل در دفتر نتانیاهو و حتی منازعات داخلی او در حزب لیکود گسترش یافته است و بارزترین نمونه این است که او یکی از سرسخت‌ترین مخالفان پیوستن گدعون ساعر به کابینه بود و حتی در به تعویق انداختن اعلام کابینه جنگ نیز مداخله کرد زیرا مخالف حضور بنی گانتز بود.

    به گفته یکی از کارمندان خانه‌ نتانیاهو، یکی از برجسته‌ترین پرونده‌های فسادی که نتانیاهو در آن دخیل بود، رشوه‌هایی با بطری‌های ویسکی و جواهرات بود که عمدتاً برای «همسر  دائم الخمر» او بود.

    علاوه بر این، ساره متهم به سرقت صدها هزار دلار هدایا از اقامتگاه نخست‌وزیر است. شخصیت و عشق او به پول در هزینه‌های هنگفت بودجه دولتی برای بازسازی و تغییر در اقامتگاه خصوصی نتانیاهو که میلیون‌ها شیکل تخمین زده می‌شود، منعکس شده که جدیدترین آنها پنجره‌ای یک میلیون شیکل برای خانه آنها در قیساریا است.

    یائیر نتانیاهو

    او پسر ارشد نتانیاهو از همسرش سارا است و برای مشروعیت‌زدایی از مخالفان سیاسی با ایجاد تصویری نادرست از واقعیت تلاش می‌کند.

    یائیر مبتکر این ایده است که مخالفان سیاست‌های پدرش و کودتای قضایی کسانی بودند که به حماس فرصت انجام حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ را دادند و صراحتاً افرادی را در داخل اسرائیل به خیانت متهم کرد.

    او این حمله را تلاشی برای کودتای نظامی رئیس ستاد پیشین ارتش هرتزی هالوی علیه نتانیاهو دانست و همچنین رئیس اخیرا برکنار شده شاباک یعنی رونین بار را به طراحی کودتا علیه پدرش نتانیاهو متهم کرد.

    یائیر مانند مادرش سارا به شدت در تصمیمات پدرش دخالت می‌کند و در شبکه‌های اجتماعی شدیدا به مخالفانش حمله می‌کند، حتی علناً پیشنهاد برکناری داده و جایگزین‌هایی را معرفی می‌کند.

    ایهود باراک، نخست‌وزیر سابق، او و پدرش نتانیاهو را «بیمار روانی و نیازمند درمان » توصیف کرد.

    به دلیل حملات تند، اتهامات خارج از چارچوب و ادعای تئوری‌های توطئه و کودتا علیه پدرش، پرونده‌های افترا، تهدید و حتی آزار جنسی متعددی از سوی متخصصان رسانه، وزرای سابق، فعالان و نهادها شکایات متعددی علیه وی مطرح شده است.

    یائیر مانند والدینش در پرونده‌های فساد نقش داشته و افراد نزدیک به خود را در دفتر پدرش به کار گرفته است. او همچنین چندین شب را در آپارتمان میلیاردر جیمز پکر که در پرونده‌های فساد دخیل است گذراند و به هزینه او مرخصی خود را سپری کرده و از او هدایایی دریافت کرد. تحقیقات در آن زمان نشان داد که هدف پکر کسب منافع از رابطه خود با خانواده نتانیاهو بود.

    حزب کارگر «نعماه لازیمی»، حدود یک ماه پیش گفت که یائیر نتانیاهو به دلیل حمله به پدرش به خارج از اسرائیل تبعید شد. او از سال ۲۰۲۳ در میامی آمریکا زندگی می‌کند و سرویس امنیتی شاباک وظیفه حفاظت از او را بر عهده دارد.

    مائیر بن شبات

    وی که رئیس سابق  شاباک و اصالتاً مراکشی است یکی از معماران توافقنامه‌های عادی‌سازی روابط است. او به عنوان رئیس شورای امنیت ملی، هیئت‌های رسمی اسرائیل به امارات، بحرین، مراکش و سودان را رهبری کرد.

    مائیر گفت‌وگوی راهبردی اسرائیل با ایالات متحده را رهبری کرد و بابت «خدمات برجسته به مردم» جایزه وزارت دفاع ایالات متحده را دریافت کرد، که بالاترین جایزه‌ای است که وزارت دفاع به یک غیرآمریکایی اعطا کرده است زیرا ارتباط بین اسرائیل و ایالات متحده را به سمت چشم‌اندازی تاریخی و دستاوردهای بی سابقه سوق داد.»

    در دسامبر ۲۰۱۷، نتانیاهو او را به عنوان نماینده دیپلماتیک شخصی و مدیریت روابط بین اسرائیل و مصر منصوب کرد.

    در اکتبر ۲۰۱۸، بن‌شبات در دیدار رسمی نتانیاهو از سلطان نشین عمان شرکت کرد و همچنین در مذاکرات با روسیه که منجر به بازگرداندن جسد زکریا باومل سرباز اسرائیلی شد، که در سوریه به خاک سپرده شده بود، شرکت داشت.

    او مذاکرات بین اسرائیل و اردن را در نوامبر ۲۰۱۹ رهبری کرد که منجر به حل بحران بین دو طرف و بازگشت سفیر اردن به اسرائیل شد.

    وکیل اسحاق مولچو

    او به عنوان تنها کسی توصیف می‌شود که می تواند به نخست‌وزیر اسرائیل چیزهایی بگوید که او نمی خواهد بشنود. او نماینده سابق نتانیاهو در مذاکرات با فلسطینی‌ها، اولین نماینده وی است که با عرفات در غزه دیدار کرد و مسئول تهیه پیش‌نویس توافقنامه الخلیل بود.

    اسحاق مذاکرات غیرمستقیم با حماس در معامله مبادله گیلاد شالیت را رهبری کرد، ریاست هیئت مذاکره کننده اسرائیل با تشکیلات خودگردان فلسطین را برعهده داشت و نماینده شخصی نتانیاهو در مسائل متعددی به حساب می‌آید.

    اریه درعی

    او یکی از نزدیکترین افراد مورد اعتماد نتانیاهو و رئیس حزب افراطی ارتدوکس شاس است که نماینده یهودیان شرق اروپا و یکی از متحدان سنتی راستگرای نتانیاهو در تمام دولت‌هایی وی بوده است.

    اریه خود را به عنوان رهبر حزب شاس تثبیت کرد و علیرغم اینکه دو بار به اتهام فساد، رشوه و فرار مالیاتی زندانی شد، این بار با نزدیک شدن به نتانیاهو و اقدامات وی در کودتا علیه نهادهای دولتی به ویژه سیستم قضایی، به کنست بازگشت.

    وی قانون «درعی ۲» را به نفع خود تنظیم کرد و به او امکان بازگشت به عنوان وزیر کشور و معاون نخست وزیر را داد. با این حال، دادگاه عالی، نتانیاهو را به دلیل پرونده‌های فسادی که در آن محکوم شده بود، مجبور کرد او را از سمت خود برکنار کند و او به عضویت ناظر کابینه درآمد.

    درعی با حزب شاس حلقه نجات نتانیاهو در برابر فشارهای بزالل اسموتریچ وزیر دارایی و ایتامار بن گویر وزیر امنیت داخلی است.

    ران درمر

    وی فرستاده شخصی و معتمد نتانیاهو در دولت‌های قبلی و فعلی نزد ایالات متحده، وزیر امور استراتژیک در دولت و عضو ناظر کابینه است. او پس از کنار گذاشته شدن روسای دستگاه‌های امنیتی از این موضوع، ریاست هیئت مذاکره کننده برای تبادل اسرا با حماس را بر عهده دارد.

    بر اساس اظهارات قبلی نتانیاهو، او درمر و یوسی کوهن (رئیس سابق موساد) را افراد مناسبی برای رهبری اسرائیل در آینده می‌داند.

    در سال ۲۰۰۸، او به طور فعال در مبارزات انتخاباتی موفق نتانیاهو و انتخاب بعدی او به عنوان نخست وزیر اسرائیل در سال ۲۰۰۹ مشارکت داشت. نتانیاهو او را به عنوان مشاور ویژه خود و سفیر اسرائیل در واشنگتن منصوب کرد. در این مقام، او با موفقیت شبکه‌ای از روابط با جنبش محافظه کار و حزب جمهوری خواه برقرار کرد.

    او را دروازه‌ای می‌دانند که نتانیاهو و همسرش سارا از طریق آن وارد ذهن ترامپ در دوره کنونی او شدند.

    درمر به یک بازیگر کلیدی در موفقیت جاه‌طلبی‌های نتانیاهو در واشنگتن تبدیل شده است و نقشی اساسی در تسهیل تعدادی از پروژه‌های مهم، به ویژه به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل توسط دولت ترامپ و انتقال سفارت آمریکا به آنجا در سال ۲۰۱۷، و همچنین به رسمیت شناختن اشغال جولان سوریه، ایفا کرده است. وی همچنین نقش مهمی در انعقاد توافقنامه ابراهیم با چندین کشور عربی در سال ۲۰۲۰ ایفا کرد.

    گادی آیزنکوت، عضو سابق کابینه درباره او گفت: «نتانیاهو مانند یک دیکتاتور کابینه را اداره می‌کند و فقط به حرف درمر گوش می‌دهد.»

     تزچی براورمن

    رئیس دفتر نتانیاهو که همه افرادی را که به دفتر نتانیاهو وارد و بیرون می‌شوند کنترل می‌کند، توسط یکی از وزیران دولت به عنوان «یک فرد خونسرد در سطح روانی و شخصیتی ترسو» توصیف شد.

    وزرا، اعضای کنست و فعالان لیکود براورمن را فردی متکبر با رفتار مغرورانه توصیف کردند که خود را در هر موضوع و هر مشورتی که نتانیاهو با رئیس ستاد و روسای سرویس‌های امنیتی انجام می‌دهد وارد می‌کند.

    او مسئول اخاذی از افسر شاغل در دبیرخانه نظامی نتانیاهو برای تغییر صورتجلسات جلسات زمان جنگ با تهدید به ضبط ویدئویی حساس از رابطه خود با یک کارمند زن در دفتر نتانیاهو است.

    براورمن در شب ۶ و ۷ اکتبر ۲۰۲۳، ساعاتی قبل از حمله ویرانگر حماس به جنوب اسرائیل، از «فیلم حساس» افسر برای تحت فشار گذاشتن او برای تغییر پروتکل‌ها استفاده کرد. همچنین تلاشی برای تغییر صورتجلسه مذاکرات در خصوص آمادگی اسرائیل برای حضور در دادگاه بین المللی دادگستری صورت گرفت.

    وی در ارتباط با سرقت اسناد اطلاعاتی نظامی فوق محرمانه، که حداقل یکی از آنها به مطبوعات خارجی فاش شده بود، با هدف تأثیرگذاری بر افکار عمومی و در نتیجه تضعیف تلاش‌ها برای تضمین معامله برای بازگرداندن زندانیان تحت بازداشت حماس، مورد تحقیق قرار گرفت.

    یونا مگال

    یکی از برجسته‌ترین روزنامه‌نگاران شبکه ۱۴ راست‌گرا، سخنگوی و دستگاه تبلیغاتی نتانیاهو است، او پیش از این به عنوان سردبیر وب‌سایت واللا و عضو کنست برای حزب راست افراطی خانه یهودی در کنست خدمت می‌کرد.

    مگال به دنبال اتهامات آزار جنسی از کنست استعفا داد و کار خود را بر رسانه‌ها متمرکز کرد. او یکی از تاثیرگذارترین چهره‌های راستگرای رسانه‌ای در مورد نتانیاهو به حساب می‌آید.

    وی خواستار برکناری رئیس سابق ستاد کل ارتش، هرتزی هالوی، روسای سرویس‌های امنیتی و دانیل هاگاری سخنگوی ارتش اسرائیل شد و یسرائیل کاتز وزیر دفاع جدید را تهدید کرد تا برکناری هاگاری را اعلام کند.

    یوناتان اوریش

    مشاور استراتژیک، رابطه او با نتانیاهو در سال ۲۰۱۵، زمانی که او ۲۶ ساله بود، به درخواست توپاز لوک، مشاور رسانه‌ای نتانیاهو آغاز شد. او به عنوان رئیس بخش رسانه‌های جدید و سخنگوی نتانیاهو و جنبش لیکود منصوب شد.

    او در اکتبر 2019 به ظن آزار و اذیت شلومو فیلبر، شاهد دولت در یکی از پرونده‌های فسادی که نتانیاهو در آن محاکمه می‌شد، مورد بازجویی قرار گرفت. او در اکتبر 2019 توسط The روزنامه دِ مارکر در رده بیست و نهمین فرد تأثیرگذار قرار گرفت و با موفقیت کمپین‌های انتخاباتی لیکود، وی به عنوان مشاور استراتژیک و رسانه‌ای منصوب شد.

    توپاز لوک

    او در حال حاضر به عنوان مشاور ارشد نتانیاهو از طرف حزب لیکود خدمت می‌کند و مسئول روابط خارجی این حزب است.

    او پس از معرفی در سال ۲۰۱۴ توسط یائیر نتانیاهو به عنوان مدیر رسانه جدید پدرش، یکی از نزدیک‌ترین چهره‌های خانواده نتانیاهو به حساب می‌آید و تجربه زیادی در این باره به دلیل فعالیت در واحد سخنگوی ارتش اسرائیل دارد.

    توپاز را یکی از مهم ترین چهره‌هایی می‌دانند که موفق شد چهره عمومی نتانیاهو و توانایی رسانه‌های او برای دستیابی به مخاطبان گسترده از طریق رسانه های اجتماعی را شکل دهد.

    در سال ۲۰۲۳، او به عنوان سخنگوی سیاسی نخست وزیر نتانیاهو منصوب شد و کانال ۱۲ در گزارشی دو ماه پیش او را به عنوان فردی توصیف کرد که نتانیاهو بدون مشورت او نمی‌تواند کاری انجام دهد.

    اسموتریچ و بن گویر

    علاوه بر این چهره‌ها، شخصیت‌های دیگری نیز وجود دارند که در شکل‌گیری سیاست نتانیاهو در طول جنگ نقش داشته‌اند، از جمله مهم‌ترین آنها بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی است که مسبب مستقیم تجاوزات مداوم علیه کرانه باختری تحت عنوان «دیوار آهنین» در نظر گرفته می‌شود.

    او با تهدید نتانیاهو به خروج از ائتلاف حاکم با داشتن هشت کرسی در کنست، تلاش کرده سیاست‌های خود در دعوت به شهرک‌سازی در غزه، طرح ژنرال‌ها و کوچاندن مردم غزه را پیش ببرد.

    بن گویر هم یکی از افرادی است که شدیدا از جنگ نسل کشی در غزه حمایت می‌کند و با افتخار می‌گوید که دلیل اصلی ممانعت از امضای توافق نهایی آتش بس است.

    منبع: شفقنا به نقل از الجزیره

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.