«ژان مونه» از بنیانگذاران اتحادیه اروپا یکی از شعارهایش در همان ابتدای تشکیل این اتحادیه توسعه در میان بحران بود ولی حالا میگوید: «من همیشه فکر میکردم اروپا در بحرانها ساخته میشود ولی به نظر میرسد تغییر سیاست خارجی دونالد ترامپ موجب شده کشورهای اروپایی در میان بحران بیشتر دچار جنون تسلیح مجدد و تقلا برای تامین مالی آن بیفتند.
در اوایل ماه مارس، کمیسیون اروپا – بازوی اجرایی اتحادیه اروپا – برنامه ای ۸۰۰ میلیارد یورویی را برای افزایش قابلیتهای نظامی کشورهای عضو اعلام کرد که نوعی طرح بلندپروازانه بود چون بسیاری از کشورها برای تامین مالی آن دچار مشکل هستند. البته کمیسیون گفت که به کشورهای عضو وامهایی با بازپرداخت طولانی میدهد تا بودجه پروژههای پاناروپایی خود را پیش ببرند و حمایت از اوکراین ادامه پیدا کند.
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا طی سخنانی گفت که اتحادیه اروپا در دوره تسلیح مجدد قرار دارد. اروپا آماده است تا به طور گسترده هزینههای نظامی خود را افزایش دهد ولی کارشناسان اعتقاد دارند که افزایش هزینههای نظامی باید به طور هماهنگ از سوی همه کشورها انجام شود و حرکت یکجانبه به چندپارگی تبدیل میشود.
بعضی از کشورها مثل هلند برای تامین مالی هزینههای اضافی نظامی خود را مشکلی روبرو نیستند ولی بسیاری از کشورهای عضو باید از وامهای هنگفتی استفاده کنند که ممکن است در طولانی مدت به ضرر جوامع آنها باشد. البته نامگذاری «تسلیح مجدد» (ReArm Europe) نیز از سوی بعضی از کشورها به چالش کشیده شده است و همین امر نشان میدهد که در بالا بردن بودجههای نظامی هنوز توافق جامعی وجود ندارد.
اسپانیا و ایتالیا با طرح تسلیح مجدد مخالفت کرده و میگویند بیش از حد خشن است و بهتر است به «آمادگی ۲۰۳۰» تغییر نام دهد. البته فرانسه و برخی دیگر از کشورهای اروپایی در مورد امکان سنجی این طرح تردیدهای جدی دارند.
از آن طرف ادامه حمایت از اوکراین هزینههای بیشتری بر کشورها تحمیل خواهد کرد. «روئل بتسما» رئیس دانشکده اقتصاد و بازرگانی دانشگاه آمستردام گفت که اتحادیه اروپا با ترغیب کشورها به افزایش هزینههای نظامی این خطر را پذیرفته که هزینههای امنیتی ناشی از جنگ در اوکراین میتواند به یک بحران مالی برای کشورهای دارای وضعیت مالی نامطمئن تبدیل شود.
بر اساس گزارش ماه سپتامبر که توسط ماریو دراگی، رئیس سابق بانک مرکزی اروپا و نخست وزیر ایتالیا منتشر شد، صنعت دفاعی اروپا از فقدان استانداردسازی و قابلیت همکاری تجهیزات رنج میبرد. توانایی اروپا برای عمل کردن با یکدیگر به عنوان یک قدرت منسجم تضعیف شده است و ترامپ نیز دقیقا از همین استفاده میکند و آنها را نادیده میگیرد. حتی در مورد سلاحهای موجود در کشورهای اروپایی نیز هماهنگی لازم وجود ندارد. مثلاً ۱۲ نوع مختلف تانک جنگی در اروپا مورد استفاده قرار میگیرد، در حالی که ایالات متحده تنها یک تانک را تولید میکند. اتحادیه اروپا حتی شرکتهای نظامی فعال در خاک این قاره نیز حمایت نمیکند.
منبع: ایرنا به نقل از فارن پالسی
ثبت دیدگاه