الجزیره در مطلبی تحت عنوان «چرا نتانیاهو به تصمیم جنگ بازنخواهد گشت» به قلم «حلمی موسی» آورد: نتانیاهو که در ابتدا خود این طرح را به بایدن پیشنهاد داده بود، پس از درک پیامدهای آن برای دولتش، از آن عقبنشینی کرد. اجرای این توافق با مخالفت شدید نهتنها از سوی وزرای احزاب راست افراطی همچون عوتسما یهودیت و صهیونیسم دینی بلکه از درون حزب لیکود مواجه شد. با این شرایط، نتانیاهو نمیتواند بدون ریسک سقوط دولت، اجرای مرحله دوم توافق را بپذیرد.
در این گزارش با اشاره به اینکه در ابتدا، دولت ترامپ از توافق حمایت میکرد، اما با گذشت زمان، به موضع اسرائیل نزدیکتر شد، آمده است: این تغییر موضع در تهدیدات ترامپ علیه حماس و تأکید بر نابودی آن مشهود بود. در نتیجه، جناح راست افراطی اسرائیل دریافت که ترامپ از راست نتانیاهو نیز افراطیتر است و همین امر موقعیت نخستوزیر اسرائیل را پیچیدهتر کرد.
معامله اسرا؛ بازی سیاسی اسرائیل
آخرین تلاش اسرائیل، پیشنهاد طرحی بود که آزادی اسرا را در دو مرحله انجام دهد و اعلام آتشبس دائمی را به تأخیر بیندازد. این پیشنهاد نتانیاهو را قادر میساخت که بدون درگیری مستقیم با بزالل اسموتریچ وزیر افراطی کابینه، از سقوط دولت جلوگیری کند و بودجه این رژیم را تصویب نماید.
اما حماس این پیشنهاد را رد کرده و در مقابل، خواستار آزادی تعداد بیشتری از اسرای فلسطینی در برابر هر اسیر اسرائیلی شد. درحالیکه حماس آتشبس دائمی و بازسازی غزه را بخش جداییناپذیر از توافق میداند، اسرائیل حاضر به پذیرش این موضوع نیست و مذاکرات را ابزاری برای دستیابی به اهداف نظامی میداند که در جنگ به آن دست نیافت.
تهدیدهای اسرائیل
پس از رد پیشنهاد آمریکا از سوی حماس، نتانیاهو از این فرصت استفاده کرده و تمام گذرگاههای انتقال کمکهای انسانی را مسدود کرد، ارسال سوخت و گاز را متوقف نمود و دستور آماده باش ۴۰۰ هزار نیروی ذخیره را صادر کرد. این اقدام، که در ظاهر مقدمهای برای ازسرگیری جنگ به نظر میرسید، درواقع تاکتیکی برای تغییر شرایط به نفع اسرائیل بوده است.
چرا بازگشت به جنگ برای اسرائیل دشوار است؟
در ادامه این تحلیل آمده است: باوجود تهدیدات اسرائیل، ازسرگیری جنگ گزینهای پرهزینه و پیچیده است. دلایل اصلی این موضوع عبارتاند از:
- مخالفت گسترده داخلی: بسیاری از مردم اسرائیل اولویت را به تبادل اسرا از طریق مذاکره میدهند نه جنگ.
- فشارهای بینالمللی: ادامه جنگ میتواند حمایت برخی متحدان کلیدی از جمله آمریکا را تضعیف کند.
- موانع منطقهای: کشورهای عربی، که طرحهایی برای بازسازی غزه ارائه کرده بودند، با مخالفت اسرائیل مواجه شدند، نه حماس. این امر روابط دیپلماتیک را پیچیدهتر کرده است.
- تردید درباره حمایت ترامپ: برخی در ارتش اسرائیل نگراناند که ترامپ هرلحظه موضع خود را تغییر دهد و اسرائیل را درگیر جنگی بیسرانجام کند.
- نگرانیهای نظامی: اسرائیل محمولههای جدیدی از بمبهای سنگرشکن را دریافت کرده که احتمالاً علیه ایران در نظر گرفته شده است نه غزه.
بحران سیاسی داخلی نتانیاهو
در کنار همه اینها، در داخل اسرائیل، فشارها بر نتانیاهو در حال افزایش است.؛ یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون، با انتقاد شدید از تصمیمات دولت، پرسید: «آیا دولت تصمیم گرفته اسرای اسرائیلی را رها کند؟ اگر بله، به چه دلیل؟ هدف از ادامه جنگ چیست؟ و چه کسی در نهایت جایگزین حماس خواهد شد؟»
همچنین، اورئیل لین، وکیل برجسته اسرائیلی، هشدار داد که عدم اجرای مرحله دوم تبادل اسرا میتواند یک «زلزله ملی» بیسابقه ایجاد کند که حتی از بحران پس از جنگ یوم کیپور نیز شدیدتر خواهد بود.
در پایان این مطلب آمده است: باوجود تهدیدات اسرائیل برای بازگشت به جنگ، شواهد نشان میدهد که این رژیم درحال اجرای یک استراتژی مذاکرهای مبتنی بر فشار حداکثری است. اسرائیل قصد دارد از فشار نظامی و روانی برای وادار کردن حماس به پذیرش شرایط خود استفاده کند.
با این حال، هیچ نشانهای از توافق قریبالوقوع وجود ندارد و درحالیکه میانجیگرها تلاش میکنند حماس را متقاعد کنند، نتانیاهو همچنان در بنبستی سیاسی و امنیتی گرفتار شده است. در این میان، مردم اسرائیل تحت فشار روانی شدیدی قرار دارند، خانوادههای اسرا در وضعیت نامعلومی به سر میبرند، و حماس به جنگ روانی خود علیه دولت اسرائیل ادامه میدهد.
منبع: شفقنا
ثبت دیدگاه