پیشتازی اقتصادی آمریکا ادامه خواهد داشت
  • آبان 16, 1403 ساعت: ۱۴:۳۱
  • شناسه : 89258
    1
    نشریه اکونومیست در مطلبی درباره وضعیت اقتصادی قدرت‌های بزرگ جهان نوشته که اقتصاد آمریکا نه تنها از دیگر کشورهای ثروتمند پیش افتاده، بلکه فاصله‌اش را از آن‌ها بیشتر هم کرده- و به گفته نویسنده این مطلب آن اقتصادهای ثروتمند حتی به گرد پایش هم نخواهند رسید. سایمون رابینوویچ و هنری کور در واقع در این زمینه استدلال می‌کنند که وضعیت اقتصادی جهان این انتظار را ایجاد کرده که پیشتازی و فاصله روزافزون اقتصاد آمریکا از دیگر کشورهای ثروتمند ادامه پیدا خواهد کرد.
    پ
    پ

    در سال ۱۹۹۲ در شرایطی که به نظر می‌رسید اقتصاد آمریکا در رقابت با ژاپن و اروپا رو به افول است، مشاوران رئیس‌جمهور و کنگره آمریکا اعلام کردند که «بر اساس سیاست‌ها و عملکرد فعلی، پیش‌بینی می‌شود ایالات متحده رشد کندتری نسبت به سایر کشورهای صنعتی اصلی در آینده خواهد داشت». با این حال اتفاقات عملا در مسیری برعکس پیش رفتند. ژاپن وارد یک دوره طولانی رکود شد، رشد اقتصادی اروپا متوقف شد و آمریکا یک دوره رونق اقتصادی کوچک را تجربه کرد که با ظهور اینترنت بیشتر هم شد.

    حالا با گذشت بیش از سه دهه، شماری از کارشناسان یک بار دیگر تصویری از اقتصاد آمریکا به نمایش می‌گذارند که حاوی این پیش‌بینی است که اقتصاد آمریکا رو به نزول و زوال است. در حال حاضر چین در شرق دنیا [جای ژاپن را در پیش‌بینی قبلی گرفته و] در حال رشد و پیشرفت است. به جای بیل کلینتون هم [که سی سال پیش نامزد ریاست‌جمهوری بود] دونالد ترامپ در آستانه ورود به کاخ ریاست‌جمهوری از وضعیت اقتصاد ابراز تاسف و ناامیدی می‌کند (ترامپ می‌گوید که اقتصاد آمریکا در حال شکست است و این در حالی است که کلینتون وضعیت اقتصادی را ناخوشایند- گیر کرده در جایی بین آلمان و سریلانکا- نامیده بود). در این بین مردم آمریکا مضطرب هستند و در پاسخ به نظرسنجی‌های گالوپ تنها ۲۵ درصد از روند اوضاع اظهار رضایت می‌کنند، در حالی که این آمار در فاصله سال‌های ۱۹۸۰ تا اوایل دهه ۲۰۰۰ به طور متوسط کمی بیش از ۴۰ درصد بود.

    آیا پیامبران زوال و شکست این بار درست پیش‌بینی کرده‌اند؟ از دهه ۱۹۹۰، اقتصاد آمریکا دچار تحولات گاه و بیگاهی شده- که از جمله مهم‌ترین موارد آن می‌توان رکود بعد از ظهور اینترنت، بحران مالی جهانی، افزایش بیکاری در طول همه‌گیری کووید-۱۹ و اخیراً نیز افزایش تورم را مثال زد. سهم آمریکا از اقتصاد جهانی نیز از ۲۱ درصد در سال ۱۹۹۰ به ۱۶ درصد در حال حاضر رسیده و به نوعی کاهش یافته است.

    اما یک چیز در تمام این سال‌ها- از اوایل دهه ۱۹۹۰ تاکنون- ثابت بوده است: آمریکا سریع‌تر از سایر کشورهای ثروتمند رشد کرده و از دست‌اندازهاهای موجود در این مسیر با قدرت بیشتری عبور کرده است. از این نظر تشخیص نادرست شورای رقابت در سال ۱۹۹۲ باید برای کسانی که در حال حاضر ناامید هستند، سرمشقی امیدوارکننده باشد.
    نکته مهم‌تر این که در سال‌های اخیر عملکرد رو به رشد آمریکا شتاب بیشتری هم گرفته است. در واقع از آغاز سال ۲۰۲۰، رشد واقعی آمریکا ۱۰ درصد بوده که سه برابر میانگین رشد بقیه کشورهای عضو گروه جی۷ است. بر اساس گزارش صندوق بین‌المللی پول، در میان گروه جی‌۲۰ نیز- که شامل بازارهای بزرگ در حال ظهور نیز هست- آمریکا تنها کشوری است که وضعیت تولید و اشتغال آن بالاتر از انتظارات قبل از همه‌گیری است.

    منبع: شفقنا

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.