در این مطلب، بیبیسی روی این موضوع تأکید و تصریح کرده که بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در چند جبهه مختلف مسیر سیاست خارجی ایالات متحده را تغییر خواهد داد.
در واقع به عقیده نویسنده این مطلب، پیروزی نماینده جمهوریخواهان به طور بالقوه میتواند در چندین جبهه درگیر جنگ و بیثباتی یک سری تغییرات رادیکال را نوید دهد. [به هر حال این موضوع را کتمان نمیتوان کرد که] ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود، بر اساس اصول عدم مداخلهگرایی و حمایتگرایی تجاری- یا به قول خودش «اولویت مسایل آمریکا»- تعهدات سیاستی گستردهای داده بود که اگر چه اغلب فاقد جزئیات مشخص بود، اما تغییراتی بزرگ را میتوانست موجب شود!
پیروزی دونالد ترامپ میتواند شماری از مهمترین اختلالات و شکافهای بالقوهای را که در رویکرد امور خارجی واشنگتن در بحبوحه بحرانهای موازی در سالهای بسیاری وجود داشته است، به نمایش گذارد.
ما در این مطلب تلاش کردهایم برخی از رویکردهای احتمالی او در زمینههای مختلف را با استفاده از نظرات و وعدههای انتخاباتی و سوابق دوره گذشته ریاستجمهوری او جمعآوری کرده و ارائه دهیم..
در زمینه روسیه، اوکراین و ناتو؛ ترامپ که در طول مبارزات انتخاباتی اخیر خود بارها گفته بود که میتواند جنگ بین روسیه و اوکراین را «در یک روز» پایان دهد؛ اگر چه از ارائه جزئیات در این زمینه خودداری کرده بود؛ اما بر اساس یک مقاله تحقیقاتی- که توسط دو تن از روسای سابق امنیت ملی دولت قبلی او نوشته شده- میتوان برخورد احتمالی ترامپ با جنگ روسیه در اوکراین را تا حدی پیشبینی کرد.
در این مقاله آمده که ایالات متحده اگر چه باید به ارسال تسلیحات نظامی خود به اوکراین ادامه دهد، اما باید این حمایت را مشروط به ورود کییف به مذاکرات صلح با روسیه کند.
طبق این مقاله؛ در سوی دیگر ماجرا و برای راضی کردن روسیه نیز به احتمال زیاد غرب قول خواهد داد که ورود اوکراین به ناتو را به تعویق بیاندازد.
در این زمینه مشاوران سابق ترامپ عقیده دارند که اوکراین نباید امید خود برای بازگرداندن تمام قلمروی خود از اشغال روسیه را از دست بدهد، ولی با این حال مذاکرات را در شرایط حاضر باید بر اساس خطوط مقدم فعلی دنبال کند.
رقبای دموکرات ترامپ که او را متهم میکنند که با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه سر و سری دارد و با او همدلی میکند، عقیده دارند که رویکرد او منجر به تسلیم شدن اوکراین شده و تمام اروپا را به خطر خواهد انداخت.
ترامپ اما بارها و بارها گفته که اولویت او پایان دادن به جنگ و جلوگیری از تخلیه منابع ایالات متحده است.
رویکرد «اول آمریکا»ی ترامپ یا همان «اولویت مسایل آمریکا» از نگاه او را در پیشبینی موضوع استراتژیک آینده ناتو- ائتلاف نظامی فراآتلانتیکی آمریکا و دیگر کشورهای بلوک غرب که پس از جنگ جهانی دوم به عنوان سنگری در برابر اتحاد جماهیر شوروی ایجاد شد- نیز میتوان به کار بست.
ناتو در حال حاضر ۳۲ کشور عضو دارد و ترامپ مدتهاست که نسبت به این ائتلاف بدبین است و اروپا را متهم میکند که از حمایتهای آمریکا سوئ استفاده میکند.
این که آیا دونالد ترامپ واقعاً ایالات متحده را از ناتو خارج خواهد کرد یا نه؛ از این رو که میتواند نشاندهنده مهمترین تغییر در روابط دفاعی فراآتلانتیک در نزدیک به یک قرن اخیر باشد، در چند وقت اخیر موضوع بحثهای بسیاری بوده است.
برخی از متحدان او معتقدند که مواضع تند و سختگیریهای او فقط یک تاکتیک مذاکره است تا اعضا را وادار به رعایت دستورالعملهای مشخصی در زمینه تامین یا افزایش هزینههای دفاعی خود کند- که درصدهای و آمار و ارقام مشخصی را شامل میشود.
اما واقعیت این است که رهبران ناتو به طور جدی نگران هستند که پیروزی ترامپ برای آینده ائتلاف ناتو چه معنایی خواهد داشت؟!
منبع: شفقنا
ثبت دیدگاه