روزنامه «وال استریت ژورنال» در گزارشی به قلم «سامر سعید»، روزنامهنگار این نشریه نوشت: «رئیس جمهور آمریکا دارد به شکل خصوصی و عمومی به مصر فشار میآورد تا به ایالات متحده به خاطر اینکه دارد از مسیرهای کشتیرانی منتهی به کانال سوئز دفاع میکند غرامت بدهد و این کشور را در موضع سیاسی دشواری قرار داده است.
این اقدام یادآور دیگر تلاشهای دولت ترامپ در عرصه سیاست خارجی برای گرفتن غرامت به خاطر اقدامات آمریکا در جنگ در حوزههایی همچون اوکراین و غزه بوده و چند هفته بعد از آن که این دولت دور جدیدی از بمباران را علیه یمن با هدف متوقف کردن حملات حوثیها (انصارالله یمن) به کشتیهای عازم این کانال در دریای سرخ به راه انداخت، مطرح شده است.»
به نوشته وال استریت ژورنال، ترامپ ادعا کرده آمریکا باید بتواند در نتیجه بمبارانهایش علیه یمن از این کانال به طور رایگان استفاده کند، هر چند که سازمان مدیریت کانال سوئز در دولت مصر اعلام داشته کشتیهای با پرچم آمریکا درصد کمی از ترافیک کشتیهای عبور کننده از این آبراهه مهم را تشکیل میدهند و در این میان برخی تحلیلگران میگویند چنین اتفاقی ارزش مالی چندان نخواهد داشت.
ترامپ روز یکشنبه در پستی در صفحه خود در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» نوشت: «کشتیهای آمریکایی هم نظامی و هم تجاری باید اجازه سفر بدون هزینه از طریق کانالهای پاناما و سوئز را پیدا کنند! این کانالها بدون ایالات متحده آمریکا موجودیت پیدا نمیکردند.»
به نوشته وال استریت ژورنال برخی منابع مطلع گفتند ترامپ اوایل ماه جاری میلادی ایده عبور رایگان کشتیهای آمریکایی از این کانال را در یک گفتگوی تلفنی با «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر مطرح کرده بود.
این منابع تصریح کردند ترامپ به رئیس جمهور مصر گفته بود آمریکا چشم به حمایت او از عملیات علیه انصارالله یمن از طریق ارائه کمک نظامی، به اشتراک گذاری اطلاعات به منظور کمک به هدفگیری یا کمک مالی دارد چون آمریکا باعث بهبود ترافیک عبور کشتیها از کانال سوئز شده است.
این منابع در ادامه تصریح کردند السیسی در برابر این درخواست ترامپ مقاومت و به او تاکید کرده حصول آتشبس در نوار غزه راه بهتری برای متوقف کردن حملات یمنیها که حملاتشان را به دلیل جنگ رژیم صهیونیستی از بعد از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ علیه این باریکه به اجرا در آوردهاند خواهد بود.
«جیمز هیوویت» سخنگوی شورای امنیت ملی ایالا متحده در پاسخ به درخواست برای اظهارنظر ادعا کرد: «عملیات دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با هدف بازیابی آزادی دریانوردی از طریق دریای سرخ مستقیما به کارگران و مصرفکنندگان آمریکایی سود رسانده اما همچنین این عملیات به کشورهای شریک در سراسر جهان از جمله مصر نیز سود رسانده است. باید بار مسئولیت یک عملیات نظامی که در سطح وسیعی سود رسانده، تقسیم شود و رایگان شدن عبور کشتیهای آمریکایی از طریق کانال سوئز یکی از راههای تقسیم این بار مسئولیت است.»
به نوشته وال استریت ژورنال، دولت مصر به درخواست برای اظهارنظر درباره این گزارش پاسخ نداد.
برای مصر درآمد حاصل از کانال سوئز از مدتها پیش به عنوان یکی از معدود منابع اصلی کسب ارز خارجی برای این کشور در کنار گردشگری و پولهای حواله شده از جانب کارگران مشغول به کار در کشورهای خارجی محسوب میشده است. السیسی یک دهه پیش دست به یک قمار شخصی با هدف افزایش درآمد حاصل از کانال سوئز زده و یک طرح توسعه ۸.۵ میلیارد دلاری را که باعث اضافه شدن یک مجرای موازی دیگر به این کانال شد به منظور ۲ برابر کردن ترافیک عبوری از سوئز به اجرا در آورد. این آبراهه همچنین کمک زیادی به حفظ استقلال مصر از قدرتهای خارجی کرده است.
ترامپ همچنین پیش از این مصر را برای پذیرش فلسطینیهای غزه تحت فشار گذاشته بود؛ درخواستی که السیسی در پاسخ به آن گفت که باعث تهدید امنیت ملی مصر میشود. همزمان اقدامات اخیر ترامپ در راستای قطع کمکهای خارجی آمریکا بسته سنتی قدیمی کمکهای واشنگتن به قاهره را نیز در خطر قرار داده است.
به گفته چند منبع، آمریکاییها به مقامهای مصری که فصل بهار امسال به واشنگتن سفر کردند گفتند که کشورشان ممکن است با کاهش شدید پشتیبانیهای اقتصادی و توسعه مواجه شود.
«مایکل وحید هانا»، مدیر برنامه آمریکا در گروه بحران بینالملل و از کارشناسان امنیت و سیاست مصر درباره رئیس جمهور آمریکا گفت: «او تصمیمات جنجالی فراگیری را درباره مسائل حیاتی برای مصر بدون یک فرآیند سیاسی کارآمد یا رایزنی با دولت مصر اعلام کرده است. در این میان مصر به تنهایی باید معنای همه این اعلامیهها را رمزگشایی کند، طرحی را برای دفاع از منافعش ترسیم کند و این طرح را به نحوی که باعث عصبانیت ترامپ نشود به اجرا در بیاورد.»
آمریکا هر چند سابقه زیای در استفاده از کانال سوئز دارد اما بر خلاف ادعای ترامپ هیچ نقشی در ساخت آن ایفا نکرده است. یک شرکت فرانسوی این کانال را در محل صحرای سینا و خاک اصلی کشور مصر به منظور متصل کردن دریای سرخ به دریای مدیترانه حفاری و عملیاتی کرد و بعدا جمال عبدالناصر، رئیس جمهور اسبق مصر در سال ۱۹۵۶ به ملی اعلام کردن این کانال دست زد.
مدتی بعد که رژیم صهیونیستی، بریتانیا و فرانسه در اواخر همان سال حملهای را با هدف بازپس گیری کنترل آن ترتیب دادند ایالات متحده به فشار وارد کردن برای عقبنشینی آنها کمک کرد.
پیشتر رسانهها گزارش دادند مقامهای ارشد دولت ترامپ در جریان رسوایی اخیر مشهور به «سیگنال گیت» که به افشای محتوای گفتگوهای آنها در گروه گفتگوی اینترنتی در پیامرسان سیگنال منجر شد در این گفتگوها به بحث درباره نفع بردن ترامپ از کسب غرامت از بابت کارزار تجاوز به یمن پرداختهاند.
طبق محتوای افشا شده، یکی از اعضای این گروه با شناسه SM که ظاهرا شناسه متعلق به «استفن میلر»، مشاور ترامپ است، گفت: «آنطور که شنیدهام رئیس جمهور صراحتا چراغ سبز داده است اما ما به زودی به مصر و اروپا تصریح خواهیم کرد که توقع چه چیزی را در ازای آن داریم. اگر آمریکا با موفقیت آزادی دریانوردی را با هزینه بالا بازیابی میکند پس لازم است در ازای آن یک عایدی اقتصادی داشته باشد.»
مطبوعات مصر مواضع ترامپ درباره کانال سوئز را مورد تمسخر قرار دادهاند. «لمیس الحدیدی» یک روزنامه نگار سرشناس مصری گفت باید به ترامپ یادآوری کرد «کانال سوئز در سال ۱۸۶۹ رسما افتتاح شد یعنی زمانی که شما به تازگی در آمریکا به جنگ داخلی خود پایان داده بودید و هنوز بردهداری میکردید و به ندرت خط راهآهنی داشتید.»
«احمد موسی»، یک چهره رسانهای دیگر مصری نیز گفت اظهار نظرهای ترامپ یک «تجاوز خطرناک با توجه به اهمیت روابط مصر با آمریکا است.»
دولت ترامپ رویکرد کسب پول و سود مالی در تصمیمات مربوط به سیاست خارجی را در پیش گرفته است. این دولت پیش از این اوکراین را تحت فشار قرار داد تا با امضای معاملهای به آمریکا در بهرهبرداری از منابع معدنی و طبیعی و گاز خود و پروژههای زیرساختی سهم بدهد.
ترامپ در این راستا همچنین تهدید به تملک جزیره گرینلند، تبدیل کردن کانادا به ایالت ۵۱ آمریکا، و به تملک در آوردن نوار غزه با بیرون انداختن فلسطینیها از آنجا کرده است.
در پی حملات انصارالله یمن به کشتیهای مرتبط با رژیم صهیونیستی در دریای سرخ درآمد مصر از کانال سوئز سال گذشته میلادی به میزان تقریبا دو سوم کاهش پیدا کرد چون برخی از شرکتهای کشتیرانی غربی متحد با رژیم صهیونیستی کشتیها را مجبور به خودداری از عبور از دریای سرخ و تغییر مسیر کردند. سازمان مدیریت کانال سوئز در دولت مصر اعلام کرد درآمد این کانال در سال ۲۰۲۴ معادل چهار میلیارد دلار بوده در حالی که در سال قبل از آن این درآمد معادل ۱۰.۳ میلیارد دلار بوده است.
منبع: ایستا
ثبت دیدگاه