مداخله نظامی روسیه در اوکراین تقریبا بسیاری از روندها و رویه ها را در اروپا بهم می ریزد، ما قبل از بحران صف آرایی نظامی روسیه در مرزهای اوکراین شاهد شکاف و اختلاف نظر میان اروپا و آمریکا در چگونگی مواجهه با روسیه به دنبال سیاست هایش در اوکراین بودیم،
آلمان و فرانسه پیش تر معتقد بودند که باید مراودات اقتصادی بیشتری با روسیه داشته باشند تا بتوانند در بلند مدت بر سیاست های روسیه اثر بگذارند.
این سیاست تا حدی مدنظر آلمان قرار داشت که حتی خط لوله گاز نورداستریم ۲ پس از الحاق کریمه به روسیه در 2014 کشیده شد. یعنی آلمان ها بشدت به این سیاست قدرت نرم باور داشتند که باید با افزایش وابستگی متقابل بر سیاست های روسیه اثر بگذارند.
در مقابل این سیاست لندن و واشنگتن قرار داشتندکه معتقد بودند سیاست مهار روسیه در مرزهایش و تلاش برای حضور در حوزه نفوذ روسیه به خصوص اوکراین همچنان قدرتمندانه باید ادامه پیدا کند. به همین دلیل در تمام سه ماه گذشته با وجود تهدیدات روسیه و سایه جنگ بر اوکراین با دادن هر گونه امتیازی به پوتین مبنی بر تعهد پذیرفته نشدن اوکراین در پیمان ناتو مخالفت کردند.
این در حالی بود که تا پیش از حمله روسیه تا آخرین لحظات؛ آلمان و فرانسه معتقد بودند باید از ابزار قدرت نرم علیه روسیه استفاده کرد، حتی ماکرون و شولتز به مسکو و کی یف سفر کردند . آلمان در چند هفته قبل از حمله روسیه به اوکراین با هر گونه ارسال سلاح نظامی به اوکراین خودداری می کرد. حمله به اوکراین شکست سنگین و پر هزینه ای برای آلمان و فرانسه در چگونگی مواجهه با روسیه بود. این حمله آلمان و فرانسه را در مسیری ناخواسته انداخت.
این روزها اوضاع متفاوت شده است و اقدام پوتین در حمله به اوکراین شکاف میان آلمان و فرانسه و آمریکا و کشورهای فراآتلاتتیکی را پر کرد. دولت های آلمان و فرانسه مجبور شدند در کنار دیگر دولت ها یعنی آمریکا بایستند و خودشان را متعهد به ارسال تسلیحات لازم به اوکراین بدانند.
عملیاتی شدن خط لوله گاز نورد استریم ۲ متوقف شد و شاهد وحدت نظری میان اروپا و آمریکا و تقویت ناتو هستیم. هر چقدر اقدام یکجانبه بوش در حمله به عراق در سال 2003 موجب شکاف عمیق میان متحدان دو سوی آتلانتیک شد. حمله روسیه به اوکراین موجب وحدت نظر بی سابقه ای میان متحدان دو سوی آتلانتیک شده است.
تا پیش از این حمله؛ آمریکا به ویژه در دوره ترامپ به آلمان فشار بسیاری وارد می کردند تا بودجه نظامی خودشان را در ناتو افزایش دهد، آلمان تا دوره ۱۰ ساله ای متعهد شده بود که بودجه نظامی اش را به دو درصداز تولید ناخالص داخلی برساند.
اما دولت آلمان اکنون تصمیم گرقته است بودجه نظامی را به سرعت افزایش داده و نقش جدی تر و بزرگتری در ناتو ایفا کند.
تمام این تحولات از تبعات حمله نظامی پوتین به اوکراین است. اروپا با تمام ابزار قدرت نرم و سختش در حال صف آرایی در برابر روسیه است.
در این راستا تبعات این حمله هر چقدر طولانی تر شود در اروپا سیاستهای ضد روسی پایدارتر خواهد شد و باعث می شود آنها با اراده قویتری در مقابل پوتین بایستند . در عین حال طولانی تر شدن جنگ در اوکراین و اشغال این کشور وضعیت پوتین در داخل روسیه را میتواند شکننده تر کند.
ثبت دیدگاه