سیاست خارجی در موقعیت هر کشور و مصالح و امنیت هر کشوری در مقطع کنونی یک محور کلیدی است، چرا که جهان امروز در حال در هم تنیدگی است و منافع کشورها چالش اصلی در محیط بینالملل است به این معنی که کشورها برای محقق کردن منافع خود هم مجبور به رصد فرصت و هم تهدیدها هستند تا بر پایه آن برای خود فضای بازی ایجاد کنند.
ایجاد این فضا برای هر کشوری تنگنا میشود برای کشورهای رقیب. بنابراین میتوان گفت اگر قرار باشد هر کشوری اهداف بلند مدت و مصالح و منافع ملی خود را محقق کند باید موضوع سیاست خارجی را به عنوان موضوع محوری در دستور کار داشته باشد. چرا که امکان ندارد با قطع ارتباط جهانی حتی بتولنیم بقا یابیم. یعنی وضعیت به گونهای است که اگر ما به سمت فرصتها و تهدیدات بیرونی نرویم تهدیدات به سمت ما خواهند آمد زیرا منافع هر کشوری جغرافیای خاصی نمیشناسد و هرجا که لازم و نیاز باشد در آن حوزه وارد بازی میشود.
همه بحرانهایی که در غرب آسیا، اوکراین،آفریقا، تایوان و …میگذرد متاثر از اختلافات مرزی دو طرف نیست بلکه بازیگران پشت صحنه نقش اصلی را بازی میکنند.
بنابراین کاندیداهای انتخاباتی وقتی بتوانند این نگاه را در گفتمان خود عرضه کنند نشان میدهد چقدر میتوانند نسبت به منافع ملی فهم درستی داشته باشند، اگر در گفتمان کاندیداها جایی برای سیاست خارجی نمیبینید نشان میدهد دریافت درستی از مفهوم مصالح و تهدیدات امنیت ملی ندارند.
کاندیداها باید منافع و مصالح را به خوبی بفهمند،این فهم نشان میدهد چه جایگاهی برای دولت آینده ترسیم میکنند؛ براساس آن جایگاه میتوانیم انتظار داشته باشیم که اوضاع آینده ایران به چه سمت و سویی خواهد رفت و مردم چه دورنمایی میتوانند برای خود ترسیم کنند که آیا این دورنما روشن است یا تاریک. این نکته کلیدی است.
منبع: کافه دیپلمات
ثبت دیدگاه