از زمانی که حزب لیکود کنترل دولت را به دست گرفت، اسرائیل یک روز در سال را برای گرامیداشت یاد او تعیین و شماری از مراکز و خیابانها را به اسم او نامگذاری کرده است.
«ارین کاپلان»، رئیس دپارتمان مطالعات اسرائیل در دانشگاه سانفرانسیسکو در تحقیقی که تحت عنوان «نگاهی به ایدئولوژی جهتدهنده به نتانیاهو» منتشر کرد، معتقد است که جنگ مرگبار کنونی اسرائیل که به یک فاجعه انسانی برای فلسطینیان در غزه تبدیل شده، منعکس کننده ایدئولوژی معروف به «دیوار آهنین» است که توسط ژابوتینسکی در قرن گذشته مطرح شد و این ایدئولوژی برای نتانیاهو در طول دو دهه حضور او در قدرت الهامبخش بوده است.
«زاک بوچمپ فری»، نویسنده آمریکایی متخصص در امور بینالملل در مقالهای با عنوان «ایدهها و افکاری که شخصیت بنیامین نتانیاهو را مشخص میکنند»، مواضع افراطی نخستوزیر که گاهی او را به اختلاف با نزدیکترین متحدانش مانند آمریکاییها سوق میدهد، منتشر کرد و افزود دلیل این امر، تعلق خاطر نتانیاهو به قدیمیترین و افراطیترین جنبش صهیونیستی است که به دست ژابوتینسکی بنا نهاده شد.
نویسنده میافزاید: ژابوتینسکی که در اودسا در اوکراین کنونی (روسیه آن زمان) در سال ۱۸۸۰ میلادی به دنیا آمد، دیدگاهی را مطرح کرد که در نهایت باعث تولد حزب لیکود و سیاستهای افراطی شد که تاکنون دنبال میشود.
محققان معتقدند که سیاستهای نتانیاهو که به هیچ مخالفی و حتی متحدی گوش نمیدهد، و تنها به فشار نظامی، درهم شکستن و نابودی دشمنان به عنوان تنها ابزار برای تحقق امنیت اسرائیل باور دارد، تجسم واقعی و عینی از اندیشههای مقتدا و مرجع صهیونیسم وی یعنی ژابوتینسکی است.
ژابوتینسکی در سال ۱۹۲۳ نوشت: «تنها راهی که از طریق آن عربها میتوانند با یک کشور یهودی در فلسطین موافقت کنند، زور و قدرتی است که آنها را سرکوب و تسلیم کند.»
وی طی یک همذاتپنداری کامل با مواضع فعلی نتانیاهو تصریح میکند: «تنها راه برای دستیابی به توافق با دشمنان عرب در آینده کنار گذاشتن هرگونه ایدهای است که به دنبال دستیابی به توافق با آنها در زمان حاضر است.»

نتانیاهو؛ از نسل سازمانهای تروریستی
«یورگوس میترالیاس»، پژوهشگر سیاسی یونانی در ۳۱ اکتبر ۲۰۲۳ طی مقالهای با عنوان «وقتی انیشتین کسانی را که ۴۴ سال بر اسرائیل حکومت میکردند فاشیست نامید» تاکید میکند آنچه امروز حاکمان اسرائیل انجام میدهند محصول تفکرات امروز و دیروز نیست بلکه نتانیاهو که بهعنوان رئیس لیکود و نخستوزیر اسرائیل رکورد حضور در قدرت را شکسته، فرزند واقعی رحم «فاشیستی» است که مناخیم بگین، اسحاق شامیر و دیگر راستگرایان افراطی را به دنیا آورد، نتانیاهو با افراطیترین جناحهای فاشیستی که ژابوتینسکی قبل از یک قرن پیش ایجاد کرده مناسبات مستقیم و حتی رابطه خانوادگی دارد.
میترالیاس توضیح میدهد رهبران لیکود با اقدامات فجیع خود امروز چیز جدیدی به ارمغان نمیآورند این همان چیزی است که توسط سازمانهایی که در آن بزرگ شدهاند و هنوز به آن افتخار میکنند، یعنی سازمانهای تروریستی و فاشیستی مانند بیتر، ایرگون و استرن مطرح شده است.
او میافزاید: تفاوت مهمی بین دیروز و امروز وجود دارد. در آن زمان ژابوتینسکی، آهیمیر، بگین و شامیر بدنام بودند و سیاستمداران سراسر جهان از همصحبتی آنها اجتناب میکردند اما امروز وضعیت کاملاً متفاوت است زیرا «فاشیستها» و «تروریستهای» بدنام ۱۹۴۸ نه تنها به متحدان کاملاً قابل قبول، بلکه به شرکای استراتژیک برجستهای تبدیل شدهاند که انتخابهای استبدادگرایانه خود را بر اکثر دولتها و کشورهای غربی تحمیل میکنند.
چیزی که تحسین نتانیاهو را نسبت به ژابوتینسکی و افکار او تقویت کرد این بود که پدرش، بن صهیون نتانیاهو مورخ یهودی نیز پیرو نظریات ژابوتینسکی بود و حتی یکی از معاونان شخصی وی بود.
«لازلو برنات وسپرمی»، محقق مجارستانی متخصص در تاریخ یهود معتقد است نتانیاهو، به عنوان فرزند یک مورخ متخصص در تاریخ یهودیان اسپانیا، باور دارد تاریخ یهود چرخهای تکراری از تلاشها برای نابودی آنهاست از رومیها گرفته تا تفتیش عقاید اسپانیا، جنایات نازیها و اکنون جهان عرب.
سکولاری که از افراطگرایان سوء استفاده میکند
وسپرمی در مطالعهای با عنوان «ژابوتینسکی، نظریهپرداز فکری سیاستهای لیکود» اشاره میکند: این جزء تناقضات است که نتانیاهو از راستگرایان دینی در اسرائیل برای تقویت حکومت خود و ادامه قدرت استفاده میکند، علیرغم اینکه پیشینه فکری لیکود صهیونیسم سکولار دست راستی است که به عنوان «صهیونیسم اصلاحی یا تجدیدنظرطلب »شناخته میشود که در سال ۱۹۲۵ توسطژابوتینسکی تأسیس شد.
اما منظور از اصلاحگرایی در اینجا، تجدید نظر در اندیشهها و گرایش به انعطاف و اعتدال نیست که این کلمه به ذهن متبادر میکند بلکه همانطور که محققان توضیح میدهند، این تعبیر بیانگر صهیونیسم افراطی است.
به گفته وسپرمی، منظور از صهیونیسم اصلاحی در اینجا اتخاذ یک خط سختگیرانهتر است که دایره مخالفان و دشمنان را گسترش میدهد حتی در آن زمان شامل انگلیسیهایی شد که در ابتدا به یهودیان کمک کردند تا یک موجودیت برای خود در فلسطین ایجاد کنند اما صهیونیسم اصلاحی این امر را رد میکند که انگلیسیها بپذیرند عربها هم به عنوان ساکنان اصلی در فلسطین سهمی داشته باشند.
دنبالهروان این جنبش – که لیکود از آن زاده شد – انگلیس را دشمن خود میدانستند و آن را هدف انتقاد قرار میدادند به طوری که باندهایی که طی دهه بیست و سی قرن گذشته برای طرد فلسطینیها تشکیل شد در ادامه دایره حمال خود را گسترش داده و نیروهای انگلیسی را هم هدف گرفتند حتی آنها به برخی رهبران صهیونیسم که قائل به تقسیم فلسطین بودند مانند حاییم ارلوزوروف هم رحم نکردند و وی را در سال ۱۹۳۳ میلادی ترور کردند
ژابوتینسکی معتقد بود که دولت یهود باید تا مرزهای توراتی باید گسترش یابد، و او گوینده این جمله بود: «رود اردن دو کرانه دارد، این یکی مال ما و کرانه دیگری هم!»

ژابوتینسکی و نظریه دیوار آهنی
بوچمپ نویسنده آمریکایی معتقد است که بینش ژابوتینسکی که از تجربه کشتارهای روسی زاده شد، بر این فرض استوار است که زندگی یهودیان ذاتاً مملو از خطر است.
بنابراین، نتانیاهو بر این باور است که قدرت اسرائیل ناشی از ایده ژابوتینسکی به نام «دیوار آهنین» است که به معنای نیروی نظامی عظیمی است که بقای دولت یهود را تضمین کرده و عربها را مجبور به پذیرش آن میکند.
کاپلان استاد مطالعات اسرائیلی میگوید ژابوتینسکی صهیونیستهایی را که قائل به همزیستی با عربها در فلسطین بودند را سرزنش میکرد، از نظر وی، ساکنان اصلی یک سرزمین در طول تاریخ هیچگاه نپذیرفتهاند که مردم دیگری در وطنشان ساکن شوند لذا تنها را مبارزه و نابود کردن آنها برای تسلط بر این اراضی است.
محققین معتقدند اجرای دیدگاه ژابوتینسکی توسط نتانیاهو بسیار روشن است چه از نظر تشدید شهرکسازیها و امتناع از واگذاری حتی یک وجب از اراضی کرانه باختری به فلسطینیها که او آن را سرزمین یهودیان میداند و چه از طریق سیاست تخریب و ماشین کشتاری که در نوار غزه به راه انداخته است.
عدم سازش و صلح با عربها
کاپلان معتقد است که نتانیاهو برای از بین بردن توافقنامه اسلو تلاش کرد و روند صلح با عربها را نوعی سارش مسالمتآمیز میدانست که ژابوتینسکی نسبت به آن هشدار داده است چرا که به معنای نمایش ضعفی بود که یهودیان را به سمت نابودی سوق میدهد.
نتانیاهو معتقد است که تنها راه حل از منظر ژابوتینسکی وجود یک دولت قوی یهودی است که از هرگونه امتیازدهی امتناع میورزد، تهدیدهای پیش روی مردم یهود را تعیین کرده و با نمایشی قاطعانه قدرت خود آن را درهم میکوبد.
وسپرمی اظهار داشت: سیاست عادیسازی روابط با کشورهای عربی که در دوران نتانیاهو تقویت شد و از برقراری مناسبات دیپلماتیک فراتر رفته و به همکاری در زمینههای مختلف رسید نیز برگرفته از اندیشه ژابوتینسکی است که مبتنی بر ایجاد قدرتی کوبنده برای یهودیان جهت نابودی همه کسانی است که به فکر رویارویی با آنها هستند و در نهایت عربها را مجبور میکند رهبران خود را که رویکرد مقاومت را در پیش گرفتند، رها کرده و رهبری را به گروههای میانهرو واگذار کردند که یهودیان می توانند با آنها توافق کنند.
ژابوتینسکی؛ موسولینی یهودیان
وسپرمی تاکید میکند که پیروان خود ژابوتینسکی او را «موسولینی یهودی» مینامیدند و ولادیمیر فاشیسم را به عنوان «موجودی که بر اساس یک فرمان مرکزی عمل می کند که در یک لحظه با افتخار به یک ماشین، بله، یک ماشین تبدیل میشود» توصیف میکند.
بر این اساس، ژابوتینسکی باندی متشکل از صدها جوان یهودی تشکیل داد، لباسهای متحدالشکل به آنها پوشاند و آنها را در صفی منظم در مقابل خود رژه بُرد گویی که آنها ماشین هستند.
میترالیاس نویسنده یونانی میگوید: از جمله امور تناقضآمیز این است که ژابوتینسکی با انگیزه نفرت از انقلاب روسیه، با قاتلان یهودیان مانند سیمون پتلیورا، رهبر جنگ اوکراین متحد شد که ارتش متهم به مبارزات ضد یهودی بود.
میترالیاس تصریح کرد: فراتر از آن، ژابوتینسکی حتی با موسولینی رهبر فاشیست ایتالیا متحد شد که وی خطاب به دیوید پراتو خاخام روم، گفته بود: «اگر میخواهید صهیونیسم موفق شود، به یک کشور یهودی، پرچم، و زبان یهودی نیاز دارید و کسی که برای این کار مناسب است، فاشیسم شما، ژابوتینسکی است.
میترالیاس همچنین گفت: از موارد عجیب و غریب این است که دولتهای اروپایی و غربی کنونی به رهبری فاشیستهای معروف به نژادپرستی و یهودستیزی از نتانیاهو حمایت و دفاع میکنند و هرکسی که از او انتقاد کند را به یهودستیزی متهم میکنند.
انیشتین: اسرائیل توسط فاشیستها اداره می شود
میترالیاس میافزاید: امروز نتانیاهو و دولت او تمام تلاش خود را میکنند تا آنچه را که آلبرت انیشتین قبلاً مشاهده کرده بود و در سال ۱۹۴۸ علناً محکوم کرده بود، مورد تاکید قرار دهند مبنی بر اینکه «مناخیم بگین و دوستانش در لیکود – که نتانیاهو وارث ایدئولوژیک آنهاست- فاشیستهای نژادپرست، جنایتکار و تروریستهایی هستند که حتما اسرائیل را به سمت نابودی نهایی سوق خواهند داد.»
میترالیاس در ادامه به متن نامهای که انیشتین یهودی در نیویورک تایمز در ۲ دسامبر ۱۹۴۸ در اعتراض به سفر مناخیم بگین به آمریکا منتشر کرد، استناد جست که در آن او حزب «هیروت» – که بگین تأسیس کرد و بعداً به لیکود تغییر نام داد را از نظر تشکیلات و فلسفه سیاسی تا حدد زیادی به احزاب نازی و فاشیست تشبیه کرد.
انیشتین در نامه خود تاکید کرد اقدامات بگین و دوستان او در لیکود در روستای عربی «دیر یاسین» نمونه تکاندهندهای در این رابطه است به طوری که در ۹ آوریل ۱۹۴۸ باندهای تروریستی به رهبری بگین و افرادش به این روستا حمله کردند و بسیاری از ساکنان آن (۲۴۰ مرد، زن و کودک) را به قتل رساندند و تنها شمار اندکی را زنده گذاشتند تا به عنوان اسیر در خیابانهای قدس به نمایش بگذارند.
انیشتین نتیجه میگیرد که قتل عام دیر یاسین ماهیت رهبران حزب لیکود و رویکرد آنها را به ما نشان میدهد که آنها در جامعه یهودی برای ترویج رویکرد زشتی که ترکیبی از ناسیونالیسم افراطی، تصوف دینی و برتری نژادی است، تلاش کردند.
ميترالياس در ادامه به ماجرای عدم پذیرش ریاست اسرائیل از سوی انیشتین اشاره میکند که دیوید بن گوریون در نوامبر سال ۱۹۵۲ میلادی به وی پیشنهاد کرد تا جانشین نخستین رئیس اسرائیل یعنی «حاییم وایزمان» شود.
اسرائیل در مسیر فروپاشی؛ نتانیاهو به دنبال منافع خود است
میترالیاس تصریح کرد: به نظر میرسد واضح است که انیشتین حق داشت و درست میگفت، زیرا نوادگان «سازمان های تروریستی» سال ۱۹۴۸ اسرائیل به سمت «ویرانی نهایی» سوق میهند.
میترالیاس در پایان اظهار داشت: امروز شاید اسرائیل قدرتمندتر و متکبرتر از هر زمان دیگری به نظر برسد، اما در واقعیت بدترین بحران وجودی تاریخ خود را تجربه میکند که از درون در حال پوسیدگی و متلاشی شدن است و شمارش معکوس آغاز شده و ساعت صفنز نزدیک است.
بوچمپ هم بر این باور است که در نظر گرفتن پیشینه ایدئولوژیک نتانیاهو که توسط نظریه ژابوتینسکی در مورد قدرت کوبنده یهودیان ارائه میشود، میتواند به درک اختلافاتی که گاهی بین نتانیاهو و آمریکاییها رخ میدهد، کمک کند.
در حالی که برخی ممکن است فکر کنند که نیاز اساسی به حفظ استحکام روابط بین ایالات متحده و اسرائیل ممکن است نتانیاهو را برای تحریک هر گونه خصومت با روسای جمهور آمریکا مردد کند، بوچمپ میگوید:باید به خاطر داشته باشیم که اولویت نتانیاهو بر اساس ایدئولوژی ژابوتینسکی این است که با همه تهدیدات با تکیه بر اصل قدرت کوبنده رفتار کند.
اما بوچمپ معتقد است این بدان معنا نیست که سوق دادن نتانیاهو به سمت امتیازدهی محال است زیرا پیشینه ایدئولوژیک تنها عامل کنترلکننده او نیست بلکه منافع سیاسی شخصی نیز به رفتارهای وی جهت میدهد و شاید حتی تاثیرش بیشتر از ایدئولوژی باشد.
منبع: شفقنا به نقل از الجزیره
ثبت دیدگاه