جنگ تجاری رو به وخامت میان آمریکا و چین میتواند بهشکل قابل توجهی تلاشهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، برای پیشبرد کمپین فشار حداکثری علیه ایران را بهشکل منفی تحت تأثیر قرار دهد.
رویترز در گزارش خود مدعی شده از زمان روی کار آمدن بهعنوان رئیسجمهور آمریکا در ماه ژانویه، ترامپ فشار بر ایران را افزایش داده است تا مانع از دستیابی تهران به سلاح هستهای شود؛ ادعایی که بارها از سوی ایران رد شده است. واشنگتن بهدنبال این بوده است که صادرات نفت ایران را به صفر برساند و این درآمد اصلی تهران را بهشکل منفی تحت تأثیر قرار دهد.
آمریکا و اتحادیه اروپا برای سالها صادرات نفت ایران را هدف قرار دادهاند و این تلاش نتیجه محدودی داشته است. تولید نفت این کشور عضو اوپک در سال 2023 میلادی به 4.6 میلیون بشکه در روز رسید که بالاترین سطح آن از سال 2018 بود.
اما ترامپ بهشکل روشن قصد دارد فشارها بر تهران را افزایش دهد. او اخیرا ایران را به بمباران و وضع تعرفههای ثانویه بر خریداران نفت تهران تهدید کرده است، اگر ایران با یک توافق هستهای موافقت نکند.
دولت آمریکا همچنین مجموعهای از تحریمها علیه نهادهای چینی حاضر در تجارت نفت خام انجام داده است و برای نخستینبار، پالایشگاههای مستقل نفت چین معروف به «قوری چای» که به فرآوری نفت خام ایران میپردازند را هدف تحریم قرار داده است.
طبق دادههای شرکت کپلر، پکن در سال 2024 مقصد دستکم 77 درصد یا حدود 1.6 میلیون بشکه در روز از نفت صادراتی ایران بوده است. رویترز مدعی شده که درآمد حاصل از فروش نفت ایران به چین در سال 2024 میلادی حدود 29 میلیارد دلار بوده است.
رویترز در گزارش خود همچنین مدعی شده است واشنگتن بهطور کامل درک میکند که هر گونه تلاش برای متوقف کردن صادرات نفت ایران به ترغیب یا مجبور ساختن چین برای متوقف کردن این تجارت بستگی دارد. اما انجام این کار در حال حاضر چالشبرانگیزتر خواهد بود، آن هم با توجه به وخامت سریع در روابط میان آمریکا و چین بهعنوان شرکای تجاری.
طی چند هفته اخیر، بزرگترین اقتصادهای جهان تعرفههای متقابلی علیه یکدیگر وضع کردهاند؛ تنشهایی که در روز چهارشنبه، یعنی زمانی که ترامپ اعلام کرد تعرفههای واردات از چین به سطح مبهوتکننده 125 درصدی رسیده است، به اوج خود دست یافت و تعرفههای جدید 84 درصدی چین علیه کالاهای آمریکایی را تحتالشعاع قرار داد.
بنابراین ترامپ چه کاری انجام خواهد داد؟
رویترز مدعی شده است در حالیکه چین بهطور رسمی هیچ نفت خامی از ایران وارد نمیکند، پالایشگاههای مستقل این کشور (قوری چای) برای سالها با استفاده از شبکهای غیرشفاف از شرکتهای کاغذی و نفتکشها، تحریمهای بینالمللی علیه صادرات نفت و کشتیرانی ایران را دور زدهاند.
بنابراین در تئوری، بیشتر این پالایشگاههای کوچک میتوانند هدف آمریکا قرار بگیرند. اما همانطور که تحریمهای اخیر آمریکا علیه شرکت پتروشیمی شاندونگ شوگوانگ لوکینگ نشان داده است، اینگونه اقدامات احتمالا تأثیر محدودی خواهند داشت زیرا فعالیت بسیاری این شرکتهای مستقر در چین، داخلی است.
تحریمهای ثانویه بر نفت خام ایران نیز بعید است چین را دچار مشکل کند، آن هم با توجه به سطح فوقالعاده بالای تعرفهها که ترامپ علیه پکن ایجاد کرده است. زمانی که یک کشور با تعرفههای بالاتر از سطح 100 درصد مواجه است، تهدید تنبیهات اضافی، تأثیر کوچکی دارد.
رویترز در بخشی از گزارش خود مدعی شده است که با بالا گرفتن تنشها میان واشنگتن با تهران، این موضوع در نهایت به شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، یک اهرم فشار در جنگ پکن با ترامپ خواهد داد.
رویترز ادعا کرده است شی جینپینگ میتواند از وابستگی ایران به چین به عنوان یک ابزار چانهزنی در هر مذاکره آینده با ایالات متحده برای کاهش تنشهای تجاری استفاده کند، چرا که بعید است ترامپ بخواهد جنگ تجاری و جنگ واقعی را به طور همزمان دنبال کند.
منبع: اکوایران
ثبت دیدگاه