«کودتا یا عملیات فریب؟» بولیوی در آستانه ناآرامی!
  • تیر 9, 1403 ساعت: ۱۵:۲۵
  • شناسه : 84715
    4
    روزنامه وال‌استریت ژورنال در مطلبی درباره تحولات اخیر بولیوی این پرسش را مطرح کرده که آیا قیام نظامی بولیویایی‌ها کودتا بود یا یک عملیات فریب؟
    پ
    پ

    یک روز پس از این‌که رئیس‌جمهور منفور بولیوی افسران ارتش را که کودتای آشکاری را به راه انداخته بودند کنار زد، مخالفان سیاسی و شهروندان عادی این کشور در حال افشای باگ‌ها و دروغ‌هایی هستند که دولت چپ‌گرای بولیوی در نسخه ادعایی خود از رویدادهای انجام‌شده ارائه داده است.

    پس از این‌که رئیس‌جمهور لوئیس آرسه در صحنه‌ای که در شبکه‌های اجتماعی به تصویر کشیده شد با رهبر افسران مخالف در کاخ ریاست‌جمهوری روبرو شد؛ سربازان معترض عقب‌نشینی کردند و نظم برقرار شد، بدون این‌که مانند دیگر کودتاهای پرتعداد تاریخ بولیوی شاهد کشته شدن تعداد زیادی از نیروهای طرفین بوده باشیم.

    شاید هم به این دلیل باشد که شماری از ناظران سیاسی اتفاقاتی را که بعد از تصمیم خوان خوزه زونیگا فرمانده کل ارتش بولیوی برای گردآوردن سربازان و تانک‌ها در مقابل کاخ ریاست جمهوری کشورش در لاپاز روی داده است، نه یک کودتا، بلکه اقدامی برنامه‌ریزی شده برای ترمیم اعتبار و احترام ریاست‌جمهوری این کشور عنوان کرده‌اند.

    خود خوان خوزه زونیگا البته در زمان انجام اقدامات بحث‌برانگیزش ادعا کرده بود که قصد دارد دموکراسی را در بولیوی بازسازی کند. لوئیس آرسه اما هم‌زمان با استقرار واحد‌های ارتش در مقابل کاخ ریاست‌جمهوری در پیامی این اقدام را کودتایی در جهت تضعیف دموکراسی خواند و مردم را به مقابله با کودتاچیان فراخواند. چند ساعت بعد از انتشار این پیام هم نیروهای ارتش محل استقرار خود در مقابل کاخ ریاست‌جمهوری را ترک کردند و خبر دستگیری فرمانده ارتش و رهبر کودتاچیان منتشر شد- که گفته می‌شود در زمان دستگیری و انتقال به پاسگاه نیروی ویژه مبارزه با جرائم کیفری، خطاب به خبرنگاران گفته بود که به دستور رئیس‌جمهور عمل ‌کرده است. در واقع گفته می‌شود که به ادعای فرمانده ارتش بولیوی، رئیس‌جمهور برای افزایش محبوبیت خود خواهان انجام یک کودتا شده است. این در حالی است که لوئیس آرسه به دنبال مواجهه با تحرکات واحدهایی از ارتش بولیوی خواستار احترام به دموکراسی شده بود.

    فرانس‌پرس در این زمینه در گزارشی نوشته که بعد از این‌که نیروهای ارتش سعی کردند با یک وسیله نقلیه زرهی در را شکسته و وارد مقر ریاست‌جمهوری شوند؛ فرمانده ارتش گفته که «نیروهای مسلح خواهان بازسازی دموکراسی و تبدیل آن به یک دموکراسی واقعی هستند، نه دموکراسی مطلوب یک عده خاص که سی‌چهل سال است زمام کشور را در دست دارند».

    در واکنش به این اقدام، اما، لوئیس آرسه بلافاصله ژنرال شورشی را برکنار و فرمانده جدیدی برای نیروهای مسلح انتخاب کرد. اوو مورالس رئیس‌جمهور سابق بولیوی نیز در شبکه اجتماعی ایکس خواستار بسیج ملی برای دفاع از دموکراسی شد.

    این دو که به عنوان دو چهره ارشد حزب حاکم بولیوی- موسوم به «جنبش به سوی سوسیالیسم»- اختلافات عمیقی با هم دارند؛ آینده بولیوی را به شدت دوقطبی نشان می‌دهند و آشکار است که در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۵ رقابت دشوار و حتی شاید خشن و خونینی با هم خواهند داشت.

    منبع: شفقنا

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.